Joomla! 3.5 Wat zit er in het vat?

By October 26, 2015 Uncategorized No Comments

Veel gebruikers kijken altijd uit naar een nieuwe versie van hun favoriete software omdat het hen nieuwe mogelijkheden geeft om mee te kunnen spelen. Veel websitebeheerders zijn minder dol op nieuwe versies omdat zij denken wat nu weer de website onbruikbaar kan maken. Ook de community kan helpen met het goed functioneren van elke nieuwe release, en niet alleen de ontwikkelaars die de release gereedmaken. Dit zal er voor zorgen dat de nieuwe versie makkelijker en beter te gebruiken is.

Release Leader

De PLT heeft bekend gemaakt dat Roland Dalmulder de release leader is voor Joomla 3.5.

De release leader helpt dat men enthousiast is om bij te dragen aan de een nieuwe release, dat de juiste aandacht wordt besteed aan specifieke patches die getest moeten worden en er voor te zorgen dat er door vrijwilligers aan de functies die op de roadmap voor die specifieke release staan gewerkt wordt.

Functies

De grote vraag is: wat is er nieuw in Joomla 3.5? De volgende nieuwe functies staan gepland:

Update e-mails plugin door Nicholas Dionysopoulos

https://github.com/joomla/joomla-cms/pull/6886

Joomla brengt elke paar weken een veiligheids-, bugfix-update uit. Er zijn gebruikers (velen?) die hier helemaal niet van op de hoogte zijn, tenzij men in het administratorgedeelte ingelogd is en het bericht hierover bovenaan de pagina ziet. Deze PR voegt een plugin toe die periodiek controleert of er een update van Joomla beschikbaar is en als deze er is de Super Users een e-mail stuurt om hen hieraan te herinneren.

Router verbeteringen door Hannes Papenberg

https://github.com/joomla/joomla-cms/pull/5444

Deze PR voegt een nieuwe base class toe voor de component routers, die gebruikt kunnen worden om regels te creëren die dynamisch uit te breiden zijn.

Plugin om geanonimiseerde basisdata te verzamelen als opt-out functie door Don Gilbert

https://github.com/joomla-extensions/jstats-server

https://github.com/joomla-extensions/jstats-plugin

Om beter te kunnen begrijpen hoe de standaard Joomla installatie op de verschillende serveromgevingen werken is deze plugin ontwikkeld die statistieken anoniem naar een centrale server stuurt. De data zijn op geen enkel moment te herleiden.

Een van de doelen die gesteld zijn in de laatste afgelopen jaren is om de gebruikers beter te leren kennen. Daar valt ook onder dat we de omgevingen en platvormen waar mensen Joomla op installeren beter willen kennen. Dit stelt ons in staat om gedegen keuzes te maken over welk platform we ondersteunen, minimum eisen voor versies, het tempo waar we mensen kunnen aanmoedigen om te upgraden etcetera.

Om deze gegevens te kunnen verzamelen zal er een nieuwe plugin in Joomla 3.5 komen die automatisch deze basisdata verzameld. Deze plugin zal standaard geactiveerd zijn maar kan op elk ogenblik na installatie/upgrade worden uitgezet. Een post-install bericht zal getoond worden om de website eigenaars van deze plugin op de hoogte te stellen en zal ook instructies bevatten om deze weer uit te kunnen schakelen.

De privacy van alle Joomla gebruikers is belangrijk voor ons en we willen eventuele angst wegnemen over het verzamelen van identificerende persoonsgegevens. De broncode van de plugin en de servercode zijn beide openbaar op de Github repositories. Het plugin configuratiescherm zal ook precies weergeven welke informatie via de plugin gedeeld wordt.

Toegang tot de ruwe data die verzameld wordt zal alleen gegeven worden aan [nog onbekend]. Alleen statistieken zullen worden gepubliceerd op developer.joomla.org. Categorieën met weinig vermeldingen zullen worden toegevoegd in de categorie “Overig”. Het unieke ID die gebruikt wordt om dubbele vermeldingen te voorkomen zal zo gegenereerd worden dat het niet herleid kan worden tot een enkele site.

De plugin zal anonieme data verzamelen over PHP, het databasetype en versie en Joomla-versie waar de gebruiker gebruik van maakt zodat het project zo een beter beeld krijgt voor ondersteuning in toekomstige versies.

Count items door Peter Martin

https://github.com/joomla/joomla-cms/pull/6916

https://github.com/joomla/joomla-cms/pull/6934

https://github.com/joomla/joomla-cms/pull/6938

https://github.com/joomla/joomla-cms/pull/6936

Deze PR voegt het aantal gepubliceerde, gedepubliceerde en naar de prullenbak verplaatste artikelen toe in categoriebeheer bij de artikelen, banners, contacten en newsfeeds.

Site en admin links naar Module gebruikerstatus toegevoegd door Rick Spaan

https://github.com/joomla/joomla-cms/pull/7174

Voegt een knop toe aan de mod_stats module om de links weer te geven (of te verbergen) naar de Website of Beheersomgeving van de website.

Mogelijkheid om een user CSS bestand toe te voegen in Protostar door Roland Dalmulder

https://github.com/joomla/joomla-cms/pull/4211

Voegt een check toe om te beoordelen of het bestand user.css bestaat en laadt dit bestand om gebruikeraanpassingen toe te laten staan.

Download systeem- en hostingomgeving-informatie door Radek Suski en Roberto Segura

https://github.com/joomla/joomla-cms/pull/7129

Toevoegen van de mogelijkheid om systeem- en hostingomgeving-informatie te downloaden voor support.

TinyMCE drag and drop afbeeldingen door Dimitris Grammatiko

https://github.com/joomla/joomla-cms/pull/7435

Voegt de mogelijkheid toe om drag and drop afbeeldingen mogelijk te maken in de tinyMCE editor.

Bovenstaande lijst is niet in steen geschreven. Het kan zijn dat er meer functies bij komen of dat er nog een paar afvallen. Voor een volledige lijst van de wijzigingen op dit momen kan je de volgende pagina bekijken:
https://github.com/joomla/joomla-cms/compare/a3a8cefcfdc5d838397c31518fce749ca4d2ce8b…3.5-dev

Backwards Compatibility breuk

We hebben een backwards compatibility belofte gemaakt om zeker te zijn dat code blijft werken. Er kunnen omstandigheden zijn waardoor we aan deze belofte niet meer voldoen. In Joomla 3.5 is dit het geval. Door de wijzigingen in PHP 7 hebben we String class moeten hernoemen naar StringHelper omdat Joomla anders niet kan werken op PHP 7. Dit is een kleine wijziging en we verwachten niet dat er problemen door worden veroorzaakt. Voor de geïnteresseerden, je kan er meer over lezen in de Update to String package 1.3.

Tijdlijn

Zoals gewoonlijk hebben we een tijdlijn wanneer dit allemaal uitgevoerd wordt. Dit is het voorstel:

  • 4 november beta 1
  • 11 november beta 2
  • 18 november – Release Candidate
  • 1 december – 3.5 Stable

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Hosted Exchange 2016, vanaf € 5,- per maand! Bestel Direct!